«Νόστιμη γη»
Επεισόδιο 13 – Αίγινα
Προβολή 23/3/2014
ΦΑΣΟΥΛΟΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΨΑΡΟΜΕΖΕ
ΥΛΙΚΑ
Για την φασουλοσκορδαλιά
250 γρ. Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
6 κ.σ. Λευκό Βαλσαμικό Ξύδι
1 κλαράκι δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα πιπέρι
Τηγανητά μύδια
500 γρ. ψίχα από μύδια
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
1 ½ φλιτζάνι μπύρα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γερή πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε δυνατό μπλέντερ προσθέτουμε τα παραβρασμένα φασόλια με λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανου και αλέθουμε μέχρι να γίνουν βελούδινος πουρές. Προσθέτουμε το σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη, λίγο λευκό μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και η σκορδαλιά είναι έτοιμη.
Για το κουρκούτι θαλασσινών βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, λίγο αλάτι και τη μπύρα λίγη - λίγη ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθειά κατσαρόλα και μόλις κάψει καλά παίρνουμε τα μύδια ανά τριάδες, τα πιέζουμε ελαφρά, τα περνάμε από το κουρκούτι και τα ρίχνουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι για λίγα λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Κόβουμε τον λούτσο σε χοντρές φέτες, αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρώμα.
Διακοσμούμε μια πιατέλα με μαρούλι, ραπανάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια, τοποθετούμε πάνω τα τηγανητά θαλασσινά, βάζουμε στις άκρες φασουλοσκορδαλιά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.